سعدی
همین نصیحت من پیش گیر و نیکی کن /که دانم پس از مرگم کنی به نیکی یاد
Sunday, 1 December , 2024
امروز : یکشنبه, ۱۱ آذر , ۱۴۰۳ - 30 جماد أول 1446
شناسه خبر : 1296
  پرینت تاریخ انتشار : ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ - ۱۴:۰۱ |

زنگ خطر خشکسالی بیخ گوش دامداران کرمانشاهی

تداوم پدیده خشکسالی علاوه بر وارد کردن خسـارت به بخش کشاورزی، دامپروری و مراتع را هم تحت تاثیر قرار می دهد.
زنگ خطر خشکسالی بیخ گوش دامداران کرمانشاهی

به گزارش کرمانشاه امروز؛ تداوم پدیده خشکسالی علاوه بر وارد کردن خسـارت به بخش کشاورزی، دامپروری و مراتع را هم تحت تاثیر قرار می دهد.

معیشت بخشی از مردم به دامپروری گره‌خورده است، از طرفی رونق صنعت دامپروری بستگی به شرایط اقلیمی دارد.

دامداران در سال‌هایی که با خشکسالی، کمبود نهاده ها و علوفه روبه‌رو می‌شوند ناچار هستند دام ها را حذف کنند گاهی این اقدام با حذف دام‌های مولد و با توان ژنتیکی مناسب نیز همراه است لذا با اتخاذ تصمیمات به موقع توسط مسئولان ذی ربط بایستی مشکلات حوزه دامپروری مرتفع شود.

 کاهش نزولات جوی باعث کمبود کاه و کلش و علوفه می شود

نادر پرور اظهار داشت: با توجه به تغییرات اقلیمی و تنش خشکسالی در سال های اخیر مراتع استان ضعیف شده اند.

مدیر بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان کرمانشاه افزود: غالب کشت زراعت استان به صورت دیم است، بنابراین کاهش نزولات جوی باعث کمبود کاه و کلش و علوفه می شود.

وی گفت: پیش بینی می شود با هزینه زیاد ناشی از خشکسالی و کمبود علوفه و نهاده ها، دامداران تحت‌فشار قرار گرفته و به ناچار تعداد دام ها را حذف کنند.

پرور با اشاره به اینکه در جهادکشاورزی جلسات مستمری در مقابله با خشکسالی و حمایت از صنعت دامپروری در حال انجام است، گفت: امسال سال مهم و سرنوشت سازی برای دامداران خواهد بود اگر نزولات جوی نداشته باشیم همه دامداران روستایی، عشایری و حتی صنعتی باید تعداد دامها را کاهش دهند.

اعطای تسهیلات کم بازده راهی برای حمایت از دامداران

این مقام مسئول اعطای وام‌های کم بازده را راهی برای حمایت از دامداران برشمرد و تصریح کرد: تسهیلات سرمایه در گردش برای خرید علوفه، مبارزه با قاچاق دام، شارژ “دامدارکارت” و همچنین جابجایی کاه و علوفه تا حدی می‌تواند مشکلات پیش روی دامداران را مرتفع کند.

وی با اشاره به اینکه رونق صنعت دامپروری بستگی به شرایط اقلیمی دارد، گفت: اگر خشکسالی ادامه داشته باشد گران شدن نهاده های دامی دور از انتظار نیست، لذا بر این صنعت تاثیر منفی خواهد داشت.

دکتر پرور خاطرنشان کرد: دامهایی که دائما علوفه مصرف کرده اند، وقتی ناگهان خوراکشان از علوفه به کنسانتره یا نان‌خشک تبدیل می‌شود، در بدن سم تولید شده و این مساله گاهی موجب مرگ ناگهانی دام می‌شود. 

 اجرای طرح‌های مرتع‌داری به کاهش تخریب و مدیریت بهینه مراتع کمک می‌کند

بهاره طاهریان اظهار داشت: خشکسالی پدیده‌ای است که منجر به تغییر اکوسیستم، پیشروی کویر، کاهش محصولات کشاورزی و فقیر شدن مراتع می‌شود و باعث آسیب جدی به صنعت دامپروری می‌شود.

این کارشناس ارشد منابع طبیعی افزود: پوشش گیاهی مراتع رابطه مستقیم با میزان بارندگی در زمستان دارد و کاهش باران و برف، به شدت تولید علوفه را کاهش می‌دهد.

وی افزود: اجرای طرح‌های مرتع‌داری به کاهش تخریب و مدیریت بهینه و پایدار مراتع کمک می‌کند و نقش موثری در افزایش تولید، حفظ و احیای مراتع، درآمد بیشتر و بهبود معیشت بهره‌برداران محلی دارد.

طاهریان گفت: چرای پیش از موعد و کوچ زودهنگام، علاوه بر تخریب و نابودی پوشش گیاهی، باعث فرسایش شدید خاک مراتع می‌شود و در این شرایط افزایش بحران‌های طبیعی همچون ریزگردها، طوفان‌های گردو غبار، سیل و سیلاب‌ها قابل پیش بینی است.

این دانش آموخته منابع طبیعی تاکید کرد: رسانه می تواند نقش مهمی در ترویج فرهنگ ارزشمند حفظ منابع طبیعی، معیشتی پایدار را برای جامعه بهره بردار رقم می زند، ایفا نماید.

گفتنی است بر حسب آمار اعلام‌شده از سازمان جنگل‌ها و نقشه‌های کاداستر شده در کرمانشاه ۸۵۴۸۳۵ هکتار عرصه مرتعی دارد.

طبق گفته کارشناسان دو عامل چرای بی موقع  و زودهنگام، تعداد دام بیش از ظرفیت دام از مهمترین عوامل کاهش و تخریب پوشش گیاهی مراتع بشمار می روند و از طرفی طی سالهای اخیر کاهش نزولات آسمانی مزید بر علت شده است و همه این عوامل بر روی صنعت دامپروری تاثیر منفی خواهد داشت.

لذا علاج واقعه را قبل از وقوع باید کرد و این امر مهم و حیاتی برای پایداری صنعت دامپروری، برنامه ریزی و همت مضاعف مسئولان را می طلبد.

به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.