سعدی
همین نصیحت من پیش گیر و نیکی کن /که دانم پس از مرگم کنی به نیکی یاد
Sunday, 22 December , 2024
امروز : یکشنبه, ۲ دی , ۱۴۰۳ - 21 جماد ثاني 1446
شناسه خبر : 1395
  پرینت تاریخ انتشار : ۰۲ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۹:۰۸ |

جنگل زنده است نفس می کشد

بر اساس گزارشات واصله مهمترین دلایل وقوع حریق در عرصه های منابع طبیعی دو عامل انسانی و طبیعی است.
جنگل زنده است نفس می کشد

به گزارش کرمانشاه امروز؛ جنگل و مرتع ، آنچه که منابع ملی نامیده اند میراثی بس گران بها و بی نظیر است با هزاران مزیت برای زمین و موجودات ساکن زمین، در اهمیتش همین بس که وقتی آدمی میخواهد خارج از خانه دقیقه ای سکنی گزیند آنچه که به ذهنش خطور میکند بودن دشتی سرسبز با درختانی وسیع است.

اما همین عرصه های طبیعی هر بار به شکلی مورد بی مهری قرار می گیرند گاهی با اره برقی سودجویان، گاهی با چرای بی رویه دام و گاهی با آتش سوزی، آتشی که بر دامن جنگل می افتد نه تنها منابع ملی بلکه خانه صدها موجود زنده را هم خاکستر میکند و چه چیزی دلخراش تر از اینکه موجودی که خداوند آن را خلق کرده در آتش جان دهد و یا لانه اش ویران شود.

در ۵ سال اخیر ۵۰۰ هکتار از اراضی ملی طعمه حریق شده است

ان شاالله کولانی مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: سطح منابع طبیعی استان یک میلیون و ۶۲۴ هزار هکتار است که از این مقدار ۵۲۷هزار هکتار آن جنگل و ۱میلیون و ۹۷ هزار هکتار آن را مراتع تشکیل داده است.

کولانی با اشاره به اینکه در طی ۵ سال اخیر حدود ۵۰۰ هکتار از اراضی منابع طبیعی طعمه حریق شده تصریح کرد: بیشترین سطح آتش سوزی های رخ داده در سال های اخیر را شهرستان های کرمانشاه، پاوه، گیلانغرب و دالاهو به خود اختصاص داده اند.

وی افزود: مهمترین دلایل وقوع حریق در عرصه های منابع طبیعی را بر اساس گزارشات واصله و بازدید های میدانی در دو عامل انسانی و طبیعی می توان دسته بندی کرد.

کولانی گفت: عوامل انسانی شامل بی احتیاطی  گردشگران و طبیعتگردان در خاموش نکردن آتش است، آتش زدن پس چر مزارع توسط کشاورزان، اختلافات قومی قبیله ای، رعد و برق، خشکی هوا، انعکاس تابش خورشید از دیگر دلایل آتش سوزی در عرصه های استان کرمانشاه است.

۶۰ درصد حریق های رخ داده در عرصه های منابع طبیعی استان کرمانشاه بی احتیاطی گردشگران و طبیعت گردان است

کولانی افزود: به این افراد توصیه می کنیم  به جای روشن کردن آتش در طبیعت از اجاق های خوراک پزی استفاده کنند و در صورت نیاز به روشن کردن آتش حتما از خاموش شدن آن قبل از خروج از جنگل اطمینان حاصل نمایند.

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه تصریح کرد: افراد از رها سازی بطری های شیشه ای که مانند ذره بین عمل کرده و ظروف فلزی براق که موجب انعکاش تابش خورشید می شونر در طبیعت جدا خودداری کرده، کشاورزان نیز از آتش زدن پس چر مزارع خصوصا در مزارع متصل به عرصه های منابع طبیعی اکیدا خودداری کنند چرا که کوچکترین خسارتی به منابع طبیعی استان کرمانشاه اثرات جبران ناپذیری به دنبال دارد.

وی با اشاره به اینکه تابستان از فصل های حساس است که احتمال وقوع آتش سوزی در آن بیشتر است از هم استانی ها خواست هرگونه حریق، تخریب و تصرف، ساخت و ساز غیرمجاز در عرصه های منابع طبیعی را از طریق شماره تلفن ۱۵۰۴ بصورت شبانه روزی به مامورین این اداره کل اطلاع دهند.

کولانی گفت: از ابتدای سال جاری  تاکنون هیچگونه آتش سوزی قابل ذکری به وقوع نپیوسته است هرچند تعدادی حریق حادث شده که بلافاصله با اقدام سریع نیروهای این اداره کل و دیده بان های محلی مستقر در مناطق بحرانی به سرعت اطفاء و از سرایت آن به جنگل ها و مراتع جلوگیری شده است.

امکانات موجود جوابگوی حفاظت از منابع طبیعی استان نیست  

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه گفت: جهت اطفاء حریق های حادث شده علاوه بر امکانات اطفاء حریق هوایی مانند بالگرد، وسایل و تجهیزات انفرادی و گروهی مانند تجهیزات حفاظتی، دمنده، فلاش بک،استفاده از توان نیروهای بومی از طریق تجهیز نمودن آن ها و به کارگیری به صورت دیده بان نیاز است که در حال حاضر امکانات و اعتبارات تخصیص یافته جوابگوی حفاظت از عرصه های منابع طبیعی نیست.

وی تصریح کرد: هرچند با تلاش شبانه روزی جنگلبانان خدوم منابع طبیعی به سختی حفاظت و حمایت از عرصه ها صورت می گیرد اما حفاظت اصولی نیازمند تامین اعتبار،تخصیص نیرو و تجهیز آن ها است.

سری به پاوه میزنم شهرستانی که در اطراف راه های عبوریش درختان قد برافراشته اند، محلی ها میگویند بهار طبیعت پاوه به لطف همین درختان بسیار زیبا و غیر قابل وصف است، تصور کنید این درختان نبودند آن وقت اطراف جاده و راه ارتباطی پاوه به کرمانشاه فقط زمین برهوت بود زیبایی پاوه به خاطر همین درختان است.

۹۴ درصد محدوده شهرستان پاوه اراضی ملی است

هادی حیدری راد مدیر منابع طبیعی شهرستان پاوه گفت: از طرف اداره کل منابع طبیعی استان ۱۵ نفر دیدبان به صورت مقطعی در اختیار شهرستان پاوه قرار گرفته است از اول خرداد تا آخر مهر ماه برای حفاظت بیشتر از عرصه های طبیعی چرا که در این چند ماه احتمال وقوع آتش سوزی بیشتر است.

وی تصریح کرد: علاوه بر این، ۶ نفر از نیروهای یگان حفاظت پاوه هم تجهیز شده اند و دائما در حال سرکشی و گشت در عرصه های طبیعی شهرستان هستند.

لزوم آموزش راهکاری موثر برای جلوگیری از آتش سوزی

حیدری راد تصریح کرد: از ابتدای سال تاکنون ۴ دوره آموزش اطفاء حریق در پاوه برگزار شده که تا آخر سال به ۱۰ دوره خواهد رسید در این دوره ها به دنبال آگاه سازی مردم و جوامع محلی برای حفاظت از منابع طبیعی هستیم.

وی افزود: علاوه بر این در روستاها و مساجد هم دوره هایی برای روستاییان برگزار خواهیم کرد البته به واسطه همین برنامه ها مردم نسبت به قبل بسیار آگاه تر و طبیعت دوست شده اند که این کمک بزرگی به منابع طبیعی شهرستان پاوه است چرا که آگاهی بیشتر یعنی آسیب کمتر.

حیدری راد خاطر نشان کرد: خوشبختانه از ابتدای سال تاکنون موردی از آتش سوزی در عرصه های منابع طبیعی شهرستان نداشته ایم و امیدواریم مابقی ماه های سال هم به این صورت باشد.

با طبیعت مهربان باشیم

آقای حسین رضایی از کشاورزان شهرستان قصرشیرین است به دیدنش میروم آن هم در هوای بسیار گرم قصرشیرین از اطرافیانش شنیده بودم با آنکه سنش بالا رفته اما هر گوشه ای از باغ خود که جایی داشته باشد درختی غرس می‌کند با او به صحبت می‌نشینم چهره ای مهربان با دستانی زحمت کش که کمی هم می‌لرزد با دستش درختان را نشانم می‌دهد و می‌گوید همه اینها را خودم کاشته ام یکیش خرما است یکیش لیمو است.

وقتی میگویم عمو حسین چرا با این سن و سال درخت غرس می‌کنی جواب میدهد؛ چرا ندارد همین درخت باغ من مال هشتاد سال پیش است پدرم کاشت من وفرزندانم از آن استفاده کردیم ما هم باید بکاریم برای نوه هایمان و بچه هایمان، گاهی اوقات داخل قصرشیرین رد می شوم و می‌بینم درختی شاخه ای ازش شکسته مثل اینکه وجودم را آتش می‌زنند درخت هم زنده است نفس می کشد رشد می کند نباید آسیبی به آن رساند.

حرف هایش را ادامه داد و گفت: ای کاش آنقدر توان داشتم که می‌توانستم نقطه نقطه قصرشیرین را درخت بکارم زمین خدا باید استفاده کرد مخصوصا برای ما که عموما هوا خاک آلوده است مگر این درختان به دادمان برسند

به اشتراک بگذارید
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.