امروز : یکشنبه, ۱۱ آذر , ۱۴۰۳ - 30 جماد أول 1446
چرا داربست مقابل کتیبه جهانی بیستون برچیده نمیشود؟
به گزارش کرمانشاه امروز، مدیر پایگاه جهانی بیستون بابیان اینکه از چند دهه پیش تاکنون بیش از چهار مرحله داربست مقابل کتیبه جهانی بیستون نصب شده، گفت: این داربستها به منظور حفاظت و انجام مطالعات روی این اثر تاریخی نصب شده و مانعی برای دید بازدیدگان از اثر نیست.
صامت اجرایی در گفت و گو با ایسنا، بابیان اینکه کتیبه بیستون یکی از مهمترین سندهای تاریخی بشریت است، اظهار کرد: این کتیبه بخشی از تحولات سیاسی، اجتماعی، مذهبی و فرهنگی دوران حکومت داری داریوش اول بر امپراطوری هخامنشی را بیان میکند و به لحاظ مطالعات باستان شناسی و تاریخی از اهمیت بسزایی برخوردار است.
وی با بیان اینکه از چند دهه پیش تلاش برای حفاظت از این اثر، شناخت هر چه بهتر محتوای آن و آگاهی بخشیدن به جوامع امروزی مورد توجه مسئولان ذیربط کشوری قرار گرفته، اضافه کرد: همچنین نحوه دسترسی به اثر جهت مطالعه، پژوهش، رصد و پایش در راستای جلوگیری از تخریب آن بر اثر عوامل محیطی و طبیعی یکی از دغدغههای پژوهشگران و نهادهای فرهنگی در سنوات گذشته بوده است.
وی در ادامه به تشریح تاریخچهای از نصب داربست مقابل کتیبه بیستون پرداخت و بابیان اینکه از شروع فعالیتهای باستان شناسی در ایران، بسیاری از پژوهشگران و محققین بدنبال دسترسی به این اثر برای مطالعه آن بودند، اعلام کرد: اسناد و تصاویر به جای مانده از حدود شش هفت دهه پیش نشان میدهد که باستان شناسان و پژوهشگران برای مطالعه و پژوهش روی کتیبه بیستون داربستهای معلقی نصب میکردند و به آن آویزان میشدند.
به گفته این مسئول دستیابی راولینسون در دهه ۵۰ میلادی، کینگ و تامسون و برخی دیگر از پژوهشگران و باستان شناسان به کتیبه جهانی بیستون در دورههای بعدی نیز به همین شکل بوده است.
اجرایی بابیان اینکه نخستین تصاویر از وجود داربست در کتیبه بیستون متعلق به سال ۱۹۶۳ میلادی( ۱۳۴۲ خورشیدی) است، اعلام کرد: این دوره همزمان با شروع فعالیتهای باستان شناسی توسط هیات آلمانی در محوطه میراث جهانی بیستون است که از سال ۱۹۶۷ تا ۱۹۶۳ ادامه داشت.
مدیر پایگاه جهانی بیستون بااشاره به اینکه این داربستها بعدها و در یک بازه زمانی مربوط به پس از انقلاب اسلامی برچیده میشود، عنوان کرد: با شروع فعالیتهای پژوهشی و لزوم مطالعه بر روی این اثر تاریخی در دهه ۷۰ خورشیدی مجددا در این مکان داربستهای فلزی نصب میشود. البته در آن زمان هم با توجه به حجم بالای داربستهای نصب شده و به جهت مسایل زیبایی شناسی بخشی از آنها برداشته و در سال ۱۳۸۱ از سوی اداره کل میراث فرهنگی استان پلکان فلزی نصب میگردد.
اجرایی تاکید کرد: در ادامه این روند از سال ۱۳۸۱ تا ثبت این اثر در فهرست آثار جهانی یعنی در سال ۱۳۸۵ به مدت پنج سال داربستهای فلزی برداشته میشود و با ثبت اثر در فهرست آثار میراث جهانی و لزوم مستند نگاریهای دقیق، پایشهای فصلی و مدون و تکمیل پروژههای مطالعاتی و همچنین فراهم نمودن شرایط مناسب برای حضور کارشناسان و پژوهشگران ملی و بین المللی نیاز بود تا سطحی مناسب برای امکان اقدامات ذکر شده ایجاد شود.
وی آخرین نصب داربستهای کتیبه بیستون را مربوط به ۹ سال قبل دانست و گفت: در سال ۱۳۹۰ سکوی مطالعاتی با حجم کمتری از داربست مجددا مقابل کتیبه بیستون نصب شد تا مطالعات این اثر منحصربفرد جهانی ادامه پیدا کند.
مدیر پایگاه جهانی بیستون تاکید کرد: آخرین داربستهایی که در این محل نصب شده به لحاظ منظری مانعی برای دید بازدیدکنندگانی که امکان دسترسی به این اثر را ندارند، بوجود نیاورده است.
وی در پایان متذکر شد: این پایگاه در نظر دارد درآینده شرایطی را فراهم آورد که امکان بازدید برای عموم از این اثر فراهم شود.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.